Hoe zet ik mijn vogel(s) over op pellets

Hoe zet ik mijn vogel(s) over op pellets

Vogels moeten in de eerste instantie wennen aan welke pellets dan ook, geef je vogel nieuwe pellets en 8 van de 10 vogels pleurt alle pelletsbrokjes 1 voor 1 uit het bakje, hopende dat ze op deze manier wel iets krijgen wat ze graag lusten of kennen.

Je kunt je vogel op verschillende manieren overzetten op nieuwe pellets, in dit geval de OptiBird of de ZuPreem, de manier van overzetten is voor elke vogel anders, elke vogel heeft niet hetzelfde karakter en is even makkelijk.

Soms gaat het overzetten niet zo makkelijk als wij zelf willen, vaak zijn wij te voorzichtig, het belangrijkste qua overzetten is consequent zijn en helaas zijn weinig mensen dit en dat zal altijd het punt zijn waarom het overzetten helaas niet altijd lukt.

Ken je vogel en weet waarom je vogel op bepaalde situaties gaat reageren, het weggooien of het niet eten van de pellets kan aan vele factoren liggen:

- de vogel wil een reactie uitlokken van u
- de vogel heeft teveel eten in zijn bakje en gaat ermee spelen
- de vogel weet dat u ander voer gaat geven als hij dit gedrag gaat vertonen
- de vogel is gewoonweg strontverwend
- de vogel weet dat u niet consequent bent en gaat u manipuleren
- enz, enz, enz.

De vogel zal en wil niet datgene eten wat hij of zij niet kent, een vogel moet eerst alles leren kennen, heeft de vogel teveel voer en heeft de vogel genoeg gegeten dan gaat het spelen beginnen in de vorm van "lekker smijten met je eten".

Er zijn zoveel methodes om vogels over te zetten op een ander voer, bv:

1) Het radicaal overzetten van de ene op andere moment.
2) Overzetten in drie dagen.
3) Je kunt de vogel ook overzetten in de 10 dagenplan.
4) Het nieuwe voer extra in de kooi zetten en hopen dat de vogel dit gaat eten.
5) Het eerst als lekkernij geven en dan pas als hoofdvoer.

Ongetwijfeld zullen er nog veel meer methodes zijn maar ik hanteer altijd de laatste methode en met 100 procent succes.

Zet je het voer als extra's in de kooi en hopende dat de vogel dat gaat eten dan zullen vele vogels hier nog niet eens naar kijken en waarom zouden ze ook, hun eigen vertrouwde voer is er ook nog en dat kennen ze.

Het overzetten in een aantal dagen bv de 10 dagen plan waar men elke dag 10 procent minder eigenvoer gaat geven en dagelijks 10 procent meer nieuw voer zal bij een aantal vogel succes hebben echter dit zal niet aan de methode liggen maar aan de consequentie van de eigenaren.

Een belangrijke regel die ik altijd hanteer is:
Geef je vogel in de gewenning periode geen extra lekkernijen.

Vanaf de eerste dag dat ik met een vogel bezig ga tot en met veertien dagen nadat ze het nieuwe voer in hun kooi hebben krijgen ze van mij totaal geen extraatjes zoals noten / fruit en dergelijke. Hebben mijn vogels het nieuwe voer geaccepteerd als hoofdvoer en ze eten het twee weken zonder problemen dan pas mogen ze van mij weer de lekkernijtjes hebben.

Als u uw vogel voor de volle 100 % wil gaan overzetten dan lukt dat altijd ! Als het niet lukt dan is de vogel u de baas, de vogel ziet uw zwaktes en gaat hier gebruik van maken, vogels voelen uw energie velden en kunnen hiermee voldoende informatie ontvangen van hoe u zich voelt en hoe u denkt (positief of negatief), de vogel maakt hier "prettig" gebruik van
zonder dat u het zelf weet.

De methode die ik gebruik qua overzetten:
De eerste dag dat ik ze kennis laat maken met de nieuwe pellets pak ik de pellets in mijn handen en ga naar de betreffende vogel toe, dit doe ik altijd na het avondeten rond een uur of 19.00 uur omdat ze dan normaal gesproken altijd iets lekkers krijgen, dit keer zal dat lekkers de nieuwe pellets zijn die ze natuurlijk niet aanpakken en soms ook nog eens schrikkerig reageren omdat ze iets zien wat ze niet kennen, bang dat ze vermoord worden door de pellets stappen ze van mij weg en kijken dan toe op veilige afstand. Ik ga de pellets dan zogenaamd opeten en met geluiden erbij van hhhmmmmm probeer ik ze nieuwsgierig te maken.

Vanaf de eerste dag krijgen ze van mij geen lekkernijen meer !!

De dagen erna probeer ik hetzelfde en elke dag zullen ze minder bang zijn en nieuwsgierig worden tot de dag aanbreekt dat ze de pellets aanpakken en gelijk weer los laten.

Enkele dagen hierna zal de vogel de pellets wel proberen en er een stukje afbijten, eindelijk weten ze wat het is, ik ga de volgende dagen door om precies hetzelfde te doen en als de dag komt dat de vogel de pellets aanpakt en opeet dan is het tijd voor een radicale verandering.

Op dat moment haal ik al zijn vertrouwde voer uit de kooi en plaats ervoor in de plaats de het nieuwe voer.

De eerste dag dat ze het nieuwe voer in hun kooi hebben zullen ze er weinig naar omkijken en meestal lig later in de middag de bodem vol met het nieuwe voer, laat het voer op de bodem liggen en ga aub dit voer niet oprapen en uitzoeken om het vervolgens weer in het bakje te doen, als je dit wel gaat doen dan is er voor de vogel een nieuw spel begonnen, het weggooi en opruim spel.

De tweede dag van de radicale verandering zullen ze de pellets accepteren
als hoofdvoer en eten ze het.

Vanaf dat moment geef ik de vogel een tweetal weken geen extra's alleen maar het nieuwe voer, ipv het extra's krijgen ze ook het nieuwe voer.

Na twee weken dit goed gegeten te hebben krijgen ze weer al die lekkernijen en zullen ze het nieuwe eten als hoofdvoer hebben geaccepteerd.


Wij wensen u veel succes. Gaat het nu echt niet lukken om uw vogel over te zetten, neem dan even contact met ons op en dan gaan wij samen met u proberen een oplossing te vinden om het toch te doen slagen.

Reacties

  1. Christa Reijn Christa Reijn

    Ik hoop dat ik een kleine toevoegingssugestie mag plaatsen, zeker als je zupreem fruitblend gaat gebruiken. Ik heb een deel van de zak door de keukenmachine gehaald en dan specifiek het milkshake gedeelte.
    Ik ben bovenop elke voeding een klein beetje van de poederpellet gaan doen, en op deze manier heb ik mijn vogels gewend aan de nieuwe pellets. En mocht ik per ongeluk toch een keer pap moeten geven (sorry mevr Thiemen) dan doe ik daar ik een heel klein beetje door.
    Bij mij werkt het.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden